Analyser av våre kjøp og bruk reflekterer ikke våre reelle behov, men hva vi velger blant de tilgjengelige alternativene. Dette skaper et gap mellom hva vi faktisk har behov for og hva som tilbys i markedet.

"Endrede behov, ender ikke etterspørselen etter annet enn det som er på markedet ".Det er mange år siden det ble skrevet i en rapport fra Norsk form som fortsatt er beskrivende for hvorfor det er så lav innovasjonsgrad i boligmarkedet.

Det er også feil når analyser av boligene som selges og hvordan de brukes, blir likestilt med boligbehov. Derfor blir det som tilbys i boligmarkedet, modifikasjoner av det som allerede er kjent. Det er de som tilpasser seg reelle behov som får konkurransefortrinn i alle markeder.

Når boligmarkedet definerer boligbehov basert på etterspørsel hos megler, øker gapet mellom reelle behov og det som bygges. Carly Fiorina, tidligere CEO i Hewlett-Packard, sa: "En kunde kan ikke alltid fortelle deg hva de vil ha, men de kan alltid fortelle deg hva som er galt." Denne tilnærmingen bør også anvendes i boligmarkedet for å utvikle løsninger som dekker reelle behov.

Viser også manglende innovasjonsgrad i medvirkningsprosesser. På de gule lappene skrives sjelden reelle behov, men kjente løsninger som velges, fordi vi ofte velger det som er kjent og trygt. Det som er ukjent og ubearbeidet forkastes. Det fører til tap av potensielle innovasjoner som dekker reelle behov.

"Fasiten til økt bokvalitet ligger kanskje ikke i leiligheten," ifølge funn fra OBOS Living Lab. Historisk sett var den viktigste bokvaliteten i Norge knyttet til fellesskapet utenfor boligen, som i klyngetun. Selv om "communityliving" er en tradisjonell norsk boform, virker det fremmed for oss i dag. Vi bor tett, men uten å kjenne naboen, og mange oppgaver som tidligere ble delt med naboen, er nå overlatt til kommunen som er fjernt fra oss. Eldrebølgen av ressurser, som vi må bruke der vi bor med et mangfold og alle generasjoner. Det redusere offentlige utgifter.

Bokvalitet handler om mer enn bare lysforhold og planløsninger i boligen. Det er ofte enklere å oppnå god bokvalitet og livskvalitet utenfor boligen. Forskning viser at det som bidrar til et langt og friskt liv, også er det som gjør livet verdt å leve, hvor relasjoner spiller en nøkkelrolle.

Mange samfunnsoppgaver løses enklest der vi bor. Nærheten og samarbeidspartnere tilfører boligprosjekt en unik kompetanse på sosial bærekraft, men da må vi også være med på utviklingen av bolig og den sosiale infrastrukturen og logistikken. Selv om vi noen steder hovedsakelig vil ligge på bygulvet, er vi alt annet enn et bygulv konsept. Nærheten er et supplement til boligprosjekter, hvor du i Nærheten kan prioritere dine sosiale relasjoner som om et godt og langt liv avhenger av det – fordi det gjør det!